5.8 C
București
luni, decembrie 9, 2024
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Avarie uriașă în București: Zeci de mii de bucureșteni își vor petrece noaptea în frig

Locuitorii Capitalei sunt din nou afectați de lipsa apei și căldurii în locuințe, și asta în condițiile în care temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius.

Astfel că 1.100 de blocuri din sectoarele 1,2, 5 și 6 din București sunt afectate de o avarie majoră care a avut loc marți, în jurul orei 9, la CET Grozăvești, operată de Termoenergetica.

Avaria este pe magistrala Grozăvești-Grivița și are efecte asupra instalațiilor de producere a energiei electrice și termice, ceea ce a determinat oprirea forțată a centralei de termoficare.

Însă condițiile meteo pun presiune pe instalații, care se pot sparge. Deși responsabilii din sistem spun că au luat măsuri pentru a preveni această situație, majoritatea imobilelor afectate au ca dată de remediere a avariei ziua de miercuri, 10.01.2024, ora 23.30, ceea ce înseamnă peste 38 de ore fără apă în instalații, inclusiv noaptea, când temperaturile scad și mai mult.

Potrivit unui comunicat al Termoenergetica transmis, marţi, în Sectorul 2 zonele afectate sunt: şoseaua Ştefan cel Mare şi bulevardul Lacul Tei, în sectorul 5 Calea 13 Septembrie, şoseaua Panduri, Spitalul Municipal, precum şi strada Nicolae Filimon, Calea Griviţei, bulevardul Constructorilor şi complexele studenţeşti „Leu” şi „Regie” din Sectorul 6.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunţat că există o avarie majoră la magistrala Griviţa, în reţeaua de termoficare gestionată de Primăria Capitalei, fiind o consecinţă a lipsei investiţiilor, a nepăsării şi incompetenţei ultimilor primari. „Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situaţie de îngheţ”, a mai precizat liberalul.

„La nivelul Bucureştiului ne-a fost semnalată o avarie majoră la Magistrala Griviţa, avarie care va afecta atât locuitorii Sectorului 1, cât şi o parte a locuitorilor Sectorului 2. Mai mult, am fost nevoiţi să oprim forţat CET Grozăveşti, pentru ca nu are cum să mai livreze agentul termic. Oprirea forţată a unui CET de asemenea dimensiuni în condiţii de ger creşte pericolul de îngheţ în instalaţii cu potenţiale consecinţe dezastruoase asupra echipamentelor care se pot efectiv «sparge». Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situaţie de îngheţ. Oprirea forţată a centralei înseamnă şi reducerea producţiei, cu impact asupra situaţiei economico-financiare a societăţii. Cine răspunde?

Au fost disponibili peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, încă din 2020, finanţare care putea fi accesată până la finalul anului trecut. Întârzierea lucrărilor de reabilitare din mandatele Firea şi Dan îşi face simţite efectele. Din cauza indolenţei şi a nepăsării Primăriei Generale, zeci de mii de bucureşteni din peste 1000 de blocuri stau astăzi în frig şi fără apă caldă”, spune ministrul Energiei.

te-ar putea interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

rețele de socializare

3,913CititoriConectați-vă
22,100AbonațiAbonați-vă

PUBLICATE RECENT