Profesorul Radu Mircea Gorgan, șeful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului „Bagdasar-Arseni” și Corneliu Toader, managerul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, au fost plasați sub control judiciar de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Cei doi sunt acuzați de luare, respectiv dare de mită, într-un dosar care vizează nu doar bani primiți de la pacienți, ci și influențarea unui concurs universitar.
89 de acte de mită într-un singur dosar
Potrivit DNA, în perioada septembrie 2024 – martie 2025, profesorul Gorgan ar fi primit, de 89 de ori, sume cuprinse între 200 de lei și 1.000 de euro, totalizând peste 25.000 de euro, de la pacienți sau aparținători. Banii erau oferiți pentru intervenții chirurgicale, consultații sau internări, în cadrul Secției IV Neurochirurgie de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, unde acesta este șef de secție și cadru didactic universitar la UMF „Carol Davila”.
Schimb de favoruri pentru un post universitar
Într-un al doilea capăt de acuzare, DNA susține că, în noiembrie 2024, Gorgan i-ar fi cerut lui Corneliu Toader – managerul Institutului de Neurologie – să angajeze o persoană pe un post de farmacist, în schimbul sprijinului pentru promovarea lui Toader într-un post de profesor universitar la UMF București.
Gorgan ar fi manipulat, astfel, componența comisiei de concurs pentru a-l favoriza pe Toader. Mai mult, ar fi descurajat participarea altor candidați și ar fi transmis informații confidențiale privind structura comisiilor.
Măsuri și restricții impuse de DNA
Ambii inculpați au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile. În această perioadă, aceștia trebuie să respecte mai multe interdicții:
-
Nu pot părăsi teritoriul României;
-
Nu pot comunica direct sau indirect cu persoanele implicate în dosar;
-
Nu pot profesa ca medici în sistemul public;
-
Nu pot ocupa funcții de conducere și nu pot preda în învățământul medical de stat.
DNA avertizează că nerespectarea acestor obligații poate duce la înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.