Premierul Marcel Ciolacu s-a dezlănțuit împotriva bugetarilor care câștigă peste 2.000 de euro lunar, mai mult decât președintele țării: „Nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii șef peste niște posturi goale”. „Ți-am dat șofer, secretară, ai tot, ești director, dar nu e cam mult?”.
Premierul a spus, joi seara, că de mult timp nu a preluat un prim-ministru un astfel de mandat precum cel preluat de el.
„Sunt de 1 lună și câteva săptămâni prim ministru al României, după învestirea din Parlament și cu adevărat încerc împreună cu colegii mei din Guvernul României să ne ridicăm la nivelul așteptărilor românilor. Sunt provocări pe care trebuie să le înțelegem. Este din punctul meu de vedere ultimul tren al României pentru a se dezvolta. Este ultimul tren al României de a adera la OCDE. (…)
Sunt lucruri mai importante decât Marcel Ciolacu, decât Nicolae Ciucă, decât PSD, decât PNL, sunt lucruri care țin de viitorul României și al românilor. Eu (…) am multe defecte, dar nu sunt un om iresponsabil.
Nici Nicolae Ciucă nu este un om iresponsabil, sunt ferm convins că nici Emil Boc, nici domnul Bolojan, nici Sorin Grindeanu, nici Mihai Tudose. (…) Dar nu pot să accept ca PSD să plătească nota de plată la ce au mâncat alții, la ce au furat alții în pademie”, a spus Marcel Ciolacu, la RTV, joi seara.
Premierul compară guvernarea liberală din timpul pandemiei cu „o guvernare câteodată iresponsabilă de jucători la bursă care au îndatorat această țară cu peste 200 de miliarde”.
„Este ultimul tren de dezvoltare a României în interiorul UE având securitatea României asigurată de apartenența la NATO. Eu nu pot să mă duc acasă și să mă gândesc ce am făcut în ziua aceea și să pun vitorul meu politic și să ies la televizor și să încep să mint și să mă pun bine cu anumite categorii de oameni.
Este evident că în sistemul bugetar trebuie să se facă această reformă. Trebuia să se facă această reformă de foarte mult timp. Am înțeles că nu și-a asumat-o nimeni. Aveți fraierul de serviciu care își asumă această reformă.
Eu nu mai pot să accept ca să existe instituții paralele când ai crize cum a fost cea cu azilele groazei, să constați că 5 instituții aveau aceleași atribuții și niciuna nu a făcut nimic”, afirmă Ciolacu.
„Nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii șef peste niște posturi goale, vacante. Am înțeles primele știri, Ciolacu desființează posturile fantomă! Văd că exact ce face Ciolacu în care toate ministerele spuneau că nu sunt bugetate posturile. Marea majoritate, peste 70 la sută (din posturile neocupate – n.r.) sunt bugetate.
Nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la șeful lui, la director să spună că am făcut economii extraordinare la anvelopa bugetară. De fapt nu a făcut nicio economie, de fapt nu a angajat pe cei din posturi”, explică premierul.
„Eu nu pot să accept ca un bugetar care câștigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu, să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia și voucherele de vacanță. Voucherele de vacanță sunt pentru cei cu venituri mici. Trebuie să existe o echitate socială.
Înțeleg să fii plătit la buget rezonabil, să îți poți susține familia, echitabil cu munca pe care o depui, dar tu în comparație cu cel de la privat ai un serviciu mult mai sigur, fiindcă de asta ai mers către zona bugetară. E normal să ai un salariu decent. Dar dacă ai venituri ce depășesc pe cele ale președintelui țării și tu ești bugetar…
Păi nu îți e rușine să mai stai cu mâna întinsă de la mine, statul român, să îți dau și voucher de vacanță? Și pachețel când mergi la serviciu? Ți-am dat șofer, ți-am dat secretară, ai tot, ești director, dar nu e cam mult? Trebuie să vină cineva să spună aceste lucruri.
Vin și le spun fără nicio rezervă: Avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Fiecare ordonator de credite are în subordine director economic, serviciu de achiziții publice”, explică premierul.
„Nu poate fiecare bibliotecă dacă are 12 angajați să fie ordonator de credite. Cuplați-vă sub un singur director general care e ordonator de credite. Sunt sectoare neacoperite. Nu mai poate statul să susțină.
Când ai niște semnale de alarmă, după pandemie, după împrumuturi de 200 miliarde, după o datorie externă de aproape 50 la sută, pornită de la PSD cu 35%, ai avut un deficit bugetar de 9,4% lăsat de PSD la 2,7. Eu nu pot să mai accept să ne mai împrumutăm și 62% din banii pe care îi împrumută România și alți ipocriți comentează… măi, ipocritule, tu ai împrumutat țara”, a spus Marcel Ciolacu.