Asociația medicilor de ambulator recomandă suspendarea consultațiilor cu bilet de trimitere, în contract cu CNAS, din cauza întârzierilor de luni de zile la decontarea serviciilor, coroborat cu scăderea semnificativă a valorii punctului.
De asemenea, medicii din ambulatoriul privat sunt total nemulțumiți de scăderea dramatica a valorii punctului devenit neunic și negarantat:
„Este prima oară în ultimul deceniu când se ajunge la o astfel de decizie. Contractul Cadru a fost semnat în iulie 2023 garantând un punct de 4,5 RON per serviciu, crescut fiind de la 4,00 RON și deși sub nivelul cerut de Asociația medicilor din Ambulator de 8 RON, au acceptat și aceasta valoare.
Acum, la început de an 2024 în ianuarie a fost semnat COCA pe o luna, urmând ca după aprobarea bugetului sa fie stabilită o noua valoare a punctului și semnat un nou contract pe perioada feb-dec 2024. Deși era anunțată conform bugetului o creștere ușoară pentru ambulatoriul de specialitate, pe site-ul CNAS în 11 ian a fost publicat în transparenta decizionala o valoare scăzută a punctului de 3,3. Solicităm CNAS, GUVERNULUI ȘI MIN FINANȚELOR creșterea valorii punctului la 7 RON per serviciu.
Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator amintește in acelasi timp că „sumele datorate nu reprezintă salariul medicilor, ci venitul integral al cabinetelor, din care se achită salariile personalului (medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreținere, etc), impozitele datorate statului, plata utilităților, chirii, redevențe, rate către bănci, consumabile, materiale de curățenie, etc.
În condițiile totalei lipse de transparență și de predictibilitate financiară cu care Guvernul României, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Asigurări de Sănătate tratează sistemul de sănătate din România, propunem tuturor organizațiilor sindicale, patronale, asociații profesionale din domeniu să se alăture demersului nostru.”
De asemenea, medicii de ambulator solicită Colegiului Medicilor din România denunțarea Contractului Cadru „pentru încălcarea repetată a prevederilor acestuia, precum și introducerea obligatorie în prevederile viitorului Contract Cadru a penalităților pe care CNAS să fie obligată să le achite furnizorilor aflați în contract cu aceasta, similar penalităților pe care orice entitate fizică sau juridică este obligată să le achite în caz de întârziere de plată”.
Totodată, reprezentanții medicilor de ambulator cer Avocatului Poporului „să se sesizeze asupra inegalității de tratament la care sunt supuși furnizorii de servicii medicale în raport cu instituțiile publice, în contradicție cu prevederile constituționale care prevăd nediscriminarea în funcție de forma de proprietate și egalitatea în fața Legii a tuturor subiecților acesteia și să demareze procedurile necesare intrării în cadrul constituțional”.
Important de menționat că anumite filiale ale Colegiului Medicilor din România și-au manifestat deja sprijinul pentru orice formă de protest va fi necesară în vederea remedierii acestei situații fără precedent”, transmit cadrele medicale.