39.2 C
București
vineri, iulie 12, 2024
spot_img

Curtea de Conturi a României, înființată de Alexandru Ioan Cuza la 1864

Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, rememorează cei 160 de ani de la înființarea instituției: 

„În această zi cu însemnătate istorică pentru fiecare dintre noi, Ziua Unirii Principatelor Române, se împlinesc 160 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna, la București, în 24 ianuarie 1864, actul întemeietor al unei instituții de seamă: Curtea de Conturi a României.

Prin promulgarea Legii pentru înființarea Curții de Compturi, adoptată în prealabil de Adunarea legiuitoare, făuritorul Unirii Principatelor continua efortul de modernizare, de organizare cât mai eficientă a tânărului stat născut în tumultul secolului al XIX-lea – un veac al războaielor și revoluțiilor, dar și al prefacerilor și al configurării noilor națiuni.

”O Înaltă Curte de Compturi se instituie în Bucureşti pentru toată România” – sublinia domnitorul în Legea de înființare a instituției hărăzite să verifice, peste ani, modul de întrebuințare a resurselor financiare ale țării. Din acele vremuri încoace, Curtea de Conturi a României și-a îndeplinit cu sârguință misiunea, construindu-și, în timp, o reputație solidă de organism independent, integru și profesionist, un reper important în ansamblul democratic al statului român.

Evocăm cu bucurie, în fiecare an, începuturile noastre instituționale și ne mândrim cu trecutul. Este momentul în care ne aducem aminte, cu recunoștință, de toți cei care au contribuit la nașterea, evoluția și afirmarea a ceea ce astăzi numim Instituția Supremă de Audit a României. Cinstirea trecutului se face prin evocare, dar și prin fapte, continuând spiritul reformator al părintelui fondator. De aceea, procesul de modernizare și transformare prin care trece Curtea de Conturi a României se înscrie în omagiul pe care noi, cei de azi, îl aducem înaintașilor noștri și proiecției lor legate de această instituție”, transmite Mihai Busuioc.

 

te-ar putea interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

rețele de socializare

3,913CititoriConectați-vă
21,900AbonațiAbonați-vă

PUBLICATE RECENT