Președintele Curții de Conturi Mihai Busuioc și doamna Ștefania Gabriella Ferencz – consilier de conturi, au participat, în perioada 25-26 martie a.c., la lansarea inițiativei ClimateScanner Global Call: implicarea Instituțiilor Supreme de Audit (SAI) în evaluarea acțiunilor naționale privind schimbările climatice, eveniment desfășurat la sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU) din New York.
La reuniunea organizată în comun de Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al Națiunilor Unite (UNDESA) și Curtea Federală de Conturi – Brazilia (TCU) au luat parte reprezentanți ai SAI-urilor din peste 60 de țări și experți în schimbările climatice.
ClimateScanner este o inițiativă globală, condusă de SAI Brazilia în colaborare cu Grupul de Lucru INTOSAI(Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit) pentru Auditul de Mediu (WGEA) și are ca scop evaluarea acțiunilor guvernamentale legate de schimbările climatice. Evaluările pilot derulate în cadrul ClimateScanner vor fi executate simultan de Instituțiile Supreme de Audit (SAI) pe parcursul anului 2024, declanșând o mișcare globală a comunității de audit pentru consolidarea responsabilității privind acțiunile climatice din întreaga lume.
Întâlnirea de la sediul ONU a marcat, practic, debutul etapei de colectare a datelor pentru diagnosticarea globală prin intermediul ClimateScanner, care va arăta modul în care diferite guverne se confruntă cu schimbările climatice. În cadrul sesiunilor tehnice au fost analizate modalitățile prin care se pot spori contribuția și impactul SAI-urilor în îmbunătățirea guvernanței climatice, a finanțării și a politicilor publice. Pe baza acestor trei piloni, auditorii vor evalua 19 componente ale domeniului schimbărilor climatice în fiecare țară: zece legate de guvernanță, patru de finanțare și cinci de politici publice. Datele colectate în cadrul auditurilor derulate de SAI-uri și rezultatele acțiunilor vor fi prezentate la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP29), care va avea loc la sfârșitul acestui an.
Pe parcursul întâlnirilor de la sediul ONU, participanții au discutat despre finanțarea acțiunilor specifice domeniului schimbărilor climatice, mobilizarea resurselor la nivel național, precum și despre extinderea dialogului între SAI-uri și alți actori care se confruntă cu provocări și oportunități legate de schimbările climatice.