În data de 09.06.2025, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări succesive de cod portocaliu, valabile pentru Municipiul București și județul Ilfov, prin care s-au semnalat averse semnificative cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Ca urmare a fenomenelor meteorologice manifestate la nivelul regiunii București-Ilfov, până la ora 20:00 au fost înregistrate peste 800 de solicitări prin apel la numărul unic de urgență 112.
Peste 250 situații confirmate au fost soluționate sau sunt în curs de soluționare:
„Menționăm faptul că, pentru o singură situație de urgență pot fi înregistrate mai multe apeluri.
La nivelul Dispeceratului din cadrul ISU București-Ilfov se lucrează cu prioritate pentru preluarea tuturor solicitărilor și alocarea echipajelor pentru gestionarea tuturor situațiilor de urgență.”
Pentru informarea populației, au fost remise mesaje de tip Ro-Alert în zonele afectate. De asemenea au fost transmise mesaje cu recomandări pentru populație prin intermediul canalelor instituționale de comunicare și a panourilor electronice stradale.
Având în vedere numărul ridicat de intervenții, au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea efectivelor ce intervin, prin încadrarea tuturor resurselor disponibile, prin chemarea la serviciu a pompierilor din ture libere:
„Astfel, în momentul de față, peste 550 de pompieri acționează atât pentru eliminarea efectelor negative ce au survenit ca urmare a fenomenelor meteo, cât și pentru celelalte tipuri de risc pe care le gestionăm zilnic.
Pentru gestionarea situațiilor de urgență, sunt alocate la aceste intervenții:
– 56 de autospeciale de stingere cu apă și spumă (dotate cu drujbe);
– șapte autospeciale de descarcerare;
– 64 de motopompe.
Echipajele sunt alocate la intervenții în mod dinamic, astfel încât, ulterior finalizării unei intervenții, echipajele sunt redistribuite către altă solicitare ce se află în așteptare.
În acest moment, principalele tipuri de intervenții pentru care acționăm sunt cele pentru îndepărtarea apelor din gospodării, locuințe și căi rutiere, precum și îndepărtarea copacilor căzuți pe căi rutiere sau autovehicule.
Echipajele de pompieri vor acționa în continuare pentru îndepărtarea efectelor negative ce au survenit ca urmate a fenomenelor meteorologice.”