1.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
spot_img

EDITORIAL. Iohannis – Ciolacu: 1-0?

După învestirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu, pe lângă întrebările legate de știința de care noul Executiv dispune pentru a domoli inflația și a gestiona criza economică, s-a mai ridicat încă una, cu bătaie lungă: îl va lăsa Klaus Iohannis pe noul prim-ministru să devină viitorul președinte al României? Îi va permite doar să puncteze sau îi va trage preșul de sub picioare, ori de câte ori va avea ocazia?

După ce în urmă cu doi ani i-a acuzat frontal pe social-democrați că „se luptă să dea Ardealul ungurilor”, nominalizarea lui Ciolacu în fruntea Guvernului României trebuie să-i fi lăsat lui Iohannis cel puțin un gust sălciu. Conform Protocolului dintre PSD și PNL, acest gust nu se va îndulci până la finele anului 2024 decât dacă premierul va demisiona din funcție sau dacă va fi șifonat, periodic, de varii probleme găsite în curtea ministerelor „roșii”.

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe Decretul de numire în funcție și nici nu s-au stins bine luminile din cadrul ceremoniei din învestire, că a și apărut primul scandal cât casa, care îl afectează și pe Marcel Ciolacu pe persoană fizică, însă mai mult îi rașchetează partidul de câteva procente. Evident, este vorba despre dezvăluirile din căminele groazei, localizate pe raza comunei Voluntari, feuda baronului PSD și soț al Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

Potrivit noului ministru al justiției, Alina Gorghiu, ancheta a fost înregistrată la DIICOT în luna februarie a acestui an, adică atunci când premier al României era Nicolae Ciucă. Chiar dacă dosarul a avansat în procedură accelerată, se pare că accelerația a fost cabrată pe efectuarea rotativei; adică, s-a așteptat momentul politic oportun pentru ca deranjul să fie maxim și decontat în totalitate de PSD.

Cum ar fi arătat povestea în mandatul lui Ciucă? Ca un atac al liberalilor la PSD.

Cum arată acum? Ca o problemă găsită exclusiv în curtea social-democraților chiar dacă, la orizont, se poate zări spectrul lui Iohannis.

Este imposibil ca Gabriela Firea și Marius Budăi să nu fi știut ceva despre ororile din cămine, mai ales după materialul publicat de Centrul de Investigații Media în luna februarie a acestui an[1]. În mod normal, după această anchetă jurnalistică, cel puțin Centrul Armonia ar fi trebuit închis iar personalul dat pe mâna Poliției. Nu s-a întâmplat absolut nimic pentru că patronii au avut siguranța unei protecții politice.

Chiar dacă nici PNL nu este totalmente străin de poveste, prin persoana președintelui Consiliului Județean Ilfov, instituție în subordinea căreia se află Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecție a Copilului, cele mai multe ițe duc la cei doi lideri social-democrați; în cazul fostului primar general al Capitalei, pe linie de soră, soț și șofer, în cazul ministrului muncii și solidarității sociale, pe linie instituțională.

Cu cât va trece timpul, se vor scurge informații din dosar și media va săpa și mai adânc, cu atât este posibil ca persoanele implicate voit sau din neglijență să fie legate și mai strâns de Gabriela Firea, iar indolența, chiar incompetența lui Marius Budăi să nu mai poată fi puse la îndoială nici de cei mai fervenți susținători ai săi.

Așadar, cu totul „întâmplător”, la nicio lună de la „ungerea” în funcție Marcel Ciolacu se află pus în fața primei decizii grele: demiterea sau menținerea Gabrielei Firea și a lui Marius Budăi în Guvern. Demiterea de îndată îi va creiona portretul unui premier ferm, cu alură de prezidențiabil, care execută fără să clipească pe oricine greșește; demiterea cu întârziere, la presiunea media sau a opiniei publice, sau chiar menținerea celor doi în Cabinet îi va schița imaginea unui premier pentru care liniștea din partid este mai importantă decât asanarea morală și profesională a Executivului.

Până acum, noul prim-ministru al României nu a dat niciun semn că va tăia în carne vie, poate și pentru că nu vrea să îi dea satisfacție președintelui Iohannis, care tocmai ce i-a amintit cine este șeful.

După dictonul, „ține-ți prietenii aproape iar dușmanii și mai aproape”, prin menținerea celor doi, dar mai ales a Gabrielei Firea în Guvern, și cu riscul asumat al pierderii unor procente pe care speră să le recupereze până în alegeri, Marcel Ciolacu își asigură loialitatea lor de moment, poate chiar și pe cea care privește desemnarea sa ca prezidențiabil al PSD. Liderul social-democrat mai știe și că până nu va găsi un candidat care să stea mai bine în cursa pentru fotoliul de primar general, nu își poate sacrifica colega din Guvern pentru că, dacă PSD pierde Bucureștiul, are toate șansele să piardă tot.

P.S. Dacă această dramă nu va fi urmată de controale la sânge în toate căminele de bătrâni și centrele de copii din țară, făcute pe bune și nu pe hârtie, atunci va fi limpede că ne aflăm în fața unei răfuieli politice, în care vârstnicii doar sunt folosiți. Așa cum este și România, de 33 de ani încoace.

[1] https://www.investigatiimedia.ro/investigatii/armonia-oamenilor-gabrielei-firea

te-ar putea interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

rețele de socializare

3,913CititoriConectați-vă
21,400AbonațiAbonați-vă

PUBLICATE RECENT