Fermierii români vor oganiza vineri proteste de amploare în mai multe zone ale țării. Aceștia își vor duce utilajele în fața unor instituții și la punctele de trecere a frontierei, revoltați de faptul că autoritățile nu-i protejează în fața crizei cerealelor provocate de războiul din Ucraina:
„Vinerea aceasta nu suntem in fermă!!!
Vinerea aceasta suntem toți la protest, acolo unde ne expunem toate nemulțumirile.Strigătele noastre au fost poate prea timide si suferințele cu care ne-am confruntat in ultima perioadă nu au reușit să motiveze autoritățile spre luarea unor măsuri.
Ieșim in strada si dăm glas tuturor fermierilor, căci vocile noastre vor fi auzite dacă strigam la unison.
Este rușinos ca într-un stat în care agricultura reprezintă atât de mult din PIB, suntem nevoiți să reamintim autorităților că fără un mecanism just agricultura derapează destabilizând atât de multe alte domenii conexe.
La fel de rușinos și faptul că trebuie să ieșim în strada pentru a reaminti că suntem cetățeni europeni fruntași la norme, reguli si obligații…pe care le indeplinim, dar codași atunci când drepturile se impart.
Dar daca de o lista de revendicari e nevoie, dacă prezența noastră în strada schimbă regulile „jocului”, daca trebuie să luptăm pentru a ne obține drepturile, atunci, exact asta vom face!
Mainile noastre nu stau întinse pentru a cerși, vă aratăm doar că truda muncii noastre stă in bucatele pe care le puneți pe masa familiei in fiecare zi.
Nu vrem sa fim victime colaterale într-un razboi în care am ingrijit rănitii, nu cerem ce nu meritam, nu luam ce nu ni se cuvine!
Suntem aici!
Ne auziți acum?”, transmite FAPR.
Proteste vor fi în București și în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea și Vrancea.
„Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă”, a anunțat Alianța pentru Agricultură și Cooperare.