1.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
spot_img

Începe greva în Sănătate: Dacă Executivul nu-și va respecta promisiunile, de la 1 iulie va fi grevă generală

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că a parcurs paşii legali, deschizând conflictul colectiv de muncă.

Astfel, sindicatul informează că a demarat culegerea semnăturilor pentru grevă, nivelul de referinţă fiind ca minim jumătate din sector să semneze pentru participarea la grevă:

„Personalul auxiliar sanitar este cea mai dezavantajată categorie de personal din întregul domeniu bugetar
Pentru corecta informare a publicului și politicienilor privind legitimitatea revendicărilor ce fac obiectul protestelor, Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă prezentarea analitică a problemelor și nedreptăților cu care se confruntă angajații din sănătate. După ce anterior am prezentat problemele cu care se confruntă medicii, și asistentele medicale, indicăm acum situația în care se află personalul auxiliar sanitar, cea mai mare parte a acestuia fiind constituită din infirmiere, îngrijitoare, brancardieri …
Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii (…) sunt angajații cei mai afectați de disfuncționalitățile legii salarizării unice, aceasta fiind o sursă continuă de inechitate. Indicăm câteva elemente relevante pentru înțelegerea dramatismului acestei situații, arătând că personalul auxiliar sanitar:
(1) Este singura categorie de personal din întregul domeniu bugetar care nu beneficiază nici la ora actuală de salariile de bază prevăzute în legea salarizării pentru anul 2022. Acesta este una dintre multele situații care dezvăluie adevăratul sens al sloganului „Sănătatea a avut prioritate în legea salarizării”.
(2) Are cea mai mare parte a salariilor de bază la nivelul minim pe economie. Această situație este generată fie de locul din ierarhie, fie de faptul că salariul de bază prevăzut în lege este sub nivelul salariului minim pe economie, aplicându-se acesta din urmă. Deoarece au salariile de bază situate în zona salariului minim pe economie, angajații din categoria personalului auxiliar sanitar beneficiază în cea mai mică măsură de ierarhia salarială din legea salarizării.
(3) Are drepturile aferente participării la asigurarea continuității îngrijirii pacienților și lucrului în diferite condiții de muncă stabilite prin raportare la salariul de bază de la 1 ianuarie 2018, în cea mai mare parte a cazurilor acesta fiind salariul minim pe economie din anul 2018. În consecință, într-o bună parte a cazurilor, salariile infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor constituie o combinație dintre două salarii minime pe economie: cel din anul 2018 și cel actual. Astfel, în aceste cazuri salariul de bază este stabilit la nivelul salariului minim pe economie actual, iar restul drepturilor sunt stabilite prin raportare la salariul minim pe economie din anul 2018.
(4) Este categoria cea mai afectată de neactualizarea indemnizației de hrană, din cauza ponderii pe care aceasta o reprezintă raportat la salariul de bază: nivelul de referință ar trebui să fie de cca. 16,5%, aceasta fiind în schimb de doar cca. 10,5%.
(5) Este afectat de deficitul de personal în egală măsură cu celelalte categorii profesionale din sistemul public de sănătate.
Ce solicităm pentru această categorie de personal:
1. Pe termen lung, aplicarea proiectului noii legi a salarizării, așa cum a fost stabilit cu MS.
2. Pe termen scurt:
a. Acordarea salariilor de bază la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022.
b. Plata corectă a continuității prin raportarea sporului de tură și a celui pentru lucrul în zile libere/sărbători legale la salariul de bază în plată.
c. Utilizarea valorii coeficientului de ierarhizare la nivelul salariului minim brut pe economie în plată (3000 lei), inclusiv pentru stabilirea valorii indemnizației de hrană.
3. Acordarea drepturilor prevăzute în contractul colectiv de muncă la nivel de sector public de sănătate prin finalizarea negocieri și înregistrarea acestuia.
Toate aceste solicitări fac parte din revendicările pe care Federația „Solidaritatea Sanitară” le susține prin programul de proteste anunțat, ce poate culmina cu greva națională. Precizăm că în acest moment Federația „Solidaritatea Sanitară” a parcurs pașii legali necesari, deschizând conflictul colectiv de muncă și solicitând Ministerului Muncii concilierea acestui conflict. În consecință, am demarat culegerea semnăturilor pentru grevă, nivelul de referință fiind ca minim jumătate din sectorul public de sănătate să semneze pentru susținerea și participarea la grevă.”, transmite Federaţia Solidaritatea Sanitară.

te-ar putea interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

rețele de socializare

3,913CititoriConectați-vă
21,400AbonațiAbonați-vă

PUBLICATE RECENT