Președintele chinez Xi Jinping a aterizat în urmă cu patru ore la Moscova, unde a fost așteptat pe aeroportul Vnukovo de viceprim-ministrul rus Dmitri Cernîșenko, și de fanfara militară.
Îndelung pregătită, vizita la cel mai înalt nivel are ca principal punct pe agendă identificarea unor soluții de pace pentru conflictul din Ucraina, într-un context deosebit de tensionat pe scena internațională.
Situația pe frontul din Est-ul Ucrainei
Se pare că armata ucraineană reușește să-i împingă pe ruși (trupele Wagner) din zona Bahmut. Ucrainenii folosesc cu precădere tehnică și tactică NATO, forțând asfel retragerea combatanților ruși.
Kievul susține că elimină în jur de 1500 de soldați ruși pe zi. La modul realist, mor zilnic câteva sute de luptători, raportul fiind de 2 ucraineni la 5 ruși, ceea ce oricum reprezintă enorm pentru acest conflict regional.
Evgheni Prigojin, șeful trupelor de mercenari Wagner își pregătește contextul pentru un eșec. Din acest motiv, acesta a făcut mai multe postări pe relețele de socializare în care susține că nu primește suficientă muniție de la Moscova.
Pe de altă parte, Putin nu-și mai permite, politic în primul rând, o nouă mobilizare în masă, situație în care Moscova nu dispune de forța necesară unei noi ofensive teritoriale în Ucraine.
De asemenea, Maria Zaharova, purtătorul de cuvând al ministerului rus de externe a schimbat tactica. Într-o declarație făcută zilele trecute aceasta susține că Rusia este deschisă “la propuneri foarte serioase” din partea Occidentului și a Ucrainei.
Cel mai probabil, rușii speră să poată negocia teritoriile deja cucerite. Au ratat însă Donbas-ul, pe care n-au reușit să-l păstreze.
Pe de altă parte, Ucraina nu dorește să se oprească acum, fiind dispusă să recucerească integral Zaporojie și Herson, pentru a rupe legătura Rusiei cu Crimeea. Probabil că din această postură Ucraina ar negocia mai confortabil.
Vizita lui Xi la Moscova
Președintele chinez Xi a ajuns la Moscova nu pentru a semna contracte privind livrări de armament, așa cum susțin mediatic americanii, și nici pentru “strângerea relațiilor” așa cum spun rușii. În esență, Xi Jinping caută o soluție de închidere a conflictului.
China are azi mari probleme economice. Un conflict bazat pe sancțiuni din partea Occidentului și SUA n-o avantajează. Chinezii promovează un alt sistem de cucerire, prin mijloace economice non-militare, mult mai inteligent decât cel al Rusiei.
Din această pespectivă, pentru președintele Xi găsirea unor soluții la actualul conflict din Ucraina ar însemna în primul rând o gură de exigen adusă economiei chineze, deja afectată de problemele economice din Europa și Rusia – cele două mari piețe de desfacere de care depinde bunăstarea chinezului de rând.
Desigur, președintele Xi nu poate încheia personal o eventuală pace, așa cum n-a putut stopa pandemia de Covid, însă trebuie să arate că este capabil să rezolve o astfel de problemă care preocupă întreaga Europă. Asta i-ar arunca pe americani în offside, pentru că europenii chiar își doresc pacea.
Conform celor anunțate, după ce închide discuțiile cu Putin, președintele chinez Xi urmează să poarte o conversație telefonică cu președintele Ucrainei, Volodîmăr Zelensky.