Primăria Constanța pare să fi devenit, în ultima vreme, inamicul numărul unu al mediului. Cel puțin asta reiese din amenzile pe care le aplică Garda de Mediu, în fiecare zi, instituției respective.
40.000 de tone de moloz, în curtea unei societăți a Primăriei
În campania electorală din 2020, liberalul Ionuț Rusu ”striga” pe rețelele de socializare că groapa de gunoi de la Poarta 9, din Constanța, este un dezastru ecologic și compara această groapa cu un veritabil ”Cernobîl”.
Doi ani mai târziu, Garda de Mediu închidea această groapă, după un control care releva faptul că situația se agravase.
„Pentru nerespectarea condițiilor din actul de reglementare emis de APM Constanța pentru lucrările de rambleiere de la Poarta 9 Port Constanța, UAT Constanța a fost sancționată conform Legii 292/2018 cu amendă de 100.000 lei, sistarea operațiunilor de depozitare a deșeurilor pe amplasament și aducerea terenului la starea inițială, prin curățarea zonei afectate de depozitări ilegale de deșeuri, altele decât cele admise”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu.
În lipsă de soluții, cu mii de tone de moloz rămase pe străzi, în urma lucrărilor care se desfășurau pe marile bulevarde ale orașului, Primăria Constanța a luat o decizie pe care o poți încadra chiar în sfera penală. A depozitat tot ce rămânea în urma lucrărilor în curtea Confort Urban, o regie condusă de un apropiat al primarului, Stere Hira.
Sesizați de jurnaliști, inspectorii Gărzii de Mediu au aplicat și aici o amendă record.
”La Confort Urban s-a aplicat amenda maximă prevăzută de OUG 92/2021, modificată prin Legea 17/3023, respectiv 60000 lei și s-au dispus și măsuri, rămâne problema în atenția noastră. În incinta societății erau depozitate deșeuri inerte din construcții si demolări pe o suprafață de cca 8000mp, cantitate estimată aprox 40000 tone, de la lucrări de investiții și reparații curente pentru municipiul Constanța. Măsurile dispuse: eliminarea deșeurilor, curățarea terenului, cu respectarea prevederilor legale în domeniul gestionării deșeurilor”, au declarat reprezentanții Gărzii de Mediu.
17 tei tăiați fără nicio justificare
Și lucrurile nu s-au oprit aici. Pentru că-i încurcau în marea asfaltare pe care au programat-o în oraș, angajații Primăriei Constanța au tăiat pur și simplu 17 tei, chiar de ”Ziua Pădurilor”, fără a avea în spate o justificare a acestei acțiuni.
Deși inițial Primăria a declarat că teii erau bătrâni și prezentau un pericol, inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit că afirmația era una mincinoasă.
“Primarul municipiului Constanţa a semnat astăzi amenda de 10.000 lei aplicată de Garda de Mediu Constanţa, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.
Urmare a verificărilor efectuate privind legalitatea tăierii teilor de pe fâşia plantată din bulevardul Ferdinand, s-a constatat că au fost taiaţi 19 tei, din care doar trei cioate prezentau cavităţi în zona trunchiului. Reprezentanţii primăriei nu au prezentat documente care să justifice tăierea arborilor sănătoşi, motivând doar că era necesară intervenţia imediată, întrucât arborii inventariaţi prezentau pericol de prăbuşire”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.
Primăria Constanța poate fi considerată astfel o campioană, la nivel național, a abaterilor ce țin de mediu, cumulând amenzi de sute de mii de lei, ce vor fi plătite din bani publici.