Guvernul a aprobat în ședința de joi procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului minim brut pe țară garantat în plată, marcând un pas esențial în conformitatea cu legislația europeană și în îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii români.
Un salariu minim adecvat pentru toți lucrătorii
Decizia Guvernului finalizează transpunerea Directivei (UE) 2022/2041, care are ca scop asigurarea unui salariu minim echitabil și protejarea lucrătorilor de salarii insuficiente pentru un trai decent.
Această măsură reprezintă și îndeplinirea Jalonului 392 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cererea de plată numărul 5, consolidând angajamentul României în direcția reformelor economice și sociale.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat:
„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392.”
Cum se va stabili salariul minim brut?
Conform noilor reglementări, salariul minim brut garantat în plată va fi stabilit și actualizat pe baza unor indicatori economici clari, printre care:
Puterea de cumpărare, în funcție de costul vieții.
Nivelul general al salariilor din economie.
Rata de creștere a salariilor la nivel național.
Productivitatea muncii, un factor esențial în menținerea echilibrului economic.
Acest mecanism va aduce mai multă transparență și predictibilitate în stabilirea salariului minim și va asigura condiții echitabile pentru toți angajații.
Obiectivele Directivei Europene privind salariul minim
Stabilirea unor salarii minime adecvate, raportate la realitatea economică și socială.
Promovarea negocierii colective, astfel încât lucrătorii să aibă un cuvânt mai puternic în stabilirea veniturilor.
Îmbunătățirea condițiilor de muncă, garantând un nivel minim de protecție salarială pentru angajați.
Prin această măsură, România se aliniază la standardele europene și oferă o protecție mai bună angajaților cu venituri mici.