21.6 C
București
duminică, mai 19, 2024
spot_img

România sprijină Ucraina să aibă „lumină și căldură în case”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mers miercuri în Ucraina, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean.

Burduja a declarat că România va face tot ce se va putea pentru ca ucrainenii „care luptă și pentru noi” să aibă lumină și căldură în casele lor:

„Vă scriu din Ucraina. Am revenit aici după mai bine de un an, ca ministru al energiei, parte din delegația oficială a prim-ministrului României. Ultima dată am mers la Cernăuți, în mijlocul românilor, cu haine, mâncare și medicamente.
Atunci era începutul războiului și strânsesem în primul centru de donații din București peste 100 de tone de lucruri necesare. Cândva voi scrie o carte despre acele zile, în care am simțit omenia românilor.
Astăzi războiul e parte din cotidian. Mai ales pentru oamenii pe care i-am întâlnit astăzi, oficiali și simpli cetățeni. Toți au aspirații simple: pace, dreptate, liniște. I-am urmărit cu privirea pe ucrainenii de pe străzile Kievului, într-o zi cu soare cu dinți. Sunt hotărâți să își apere dreptul și pământul până la capăt. Iar asta nu-i deloc puțin lucru.
Domnul din imagine e ministrul ucrainean al energiei. Am devenit prieteni în aceste luni și încerc să mă pun în pielea lui. Vine frigul, amenințările de pe front sunt tot mai mari, iar fără energie Ucraina e pierdută. Rușii știu unde să lovească.
Astăzi, dincolo de toate greutățile, Ucraina a luat o decizie istorică, înlocuind peste tot sintagma “limba moldovenească” cu “limba română”. S-a făcut dreptate. Ce putem face noi? Am făcut deja multe și nu am făcut un titlu de glorie din asta. Și suntem aici să sprijinim cu tot ceea ce ține de noi pentru ca ucrainienii care luptă și pentru noi să aibă lumină și căldură în casele lor. Nici asta nu e puțin lucru.
Istoria nu e mereu corectă cu cei drepți. Cel puțin, nu pe termen scurt. Dar dreptate se va face, iar între libertate și lanțuri, întotdeauna până la urmă câștigă forțele binelui. Înainte, împreună. Slava Ukraini, heroyam slava!”

te-ar putea interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

rețele de socializare

3,913CititoriConectați-vă
21,700AbonațiAbonați-vă

PUBLICATE RECENT