32.1 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
spot_img

Scandal la Universitatea București. Studenții prezintă imagini din „Căminele groazei”

UniBuc – Căminul Groazei. Tu ai sta aici? Este întrebarea pe care o adresează Asociația Studenților din Universitatea București.
Studenții de la Universitatea din București trăiesc experiențe dezamăgitoare și dificultăți în căminele campusului Grozăvești, unde se confruntă cu condiții precare de trai și de siguranță:
Asociația Studenților din Universitatea București dorește să-și arate indignarea și nemulțumirea față de condițiile oferite de Universitatea din București.
 În data de 30 iulie, în jurul orei 03:00 dimineața, studenții de la UniBuc au fost implicați într-un furt, care a cauzat pagube materiale în valoare de aproximativ 10.000 de lei. Această situație reprezintă doar una dintre multele probleme cu care se confruntă studenții. Căminele Universității din București sunt afectate de o infestare de gândaci, care au devenit un fenomen obișnuit pentru mulți studenți.
 De asemenea, prezența oamenilor străzii care folosesc dușurile și băile din cămine în mod neautorizat și comportamentul indecent al unora dintre ei, din lipsa unor agenți de pază competenți, sunt alte aspecte semnalate. În general, condițiile de trai sunt sub nivelul minim acceptabil, cu pereți și saltele acoperite de mucegai.
 Siguranța este aproape inexistentă în căminele Universității București, deoarece gratiile camerelor de cămin pot fi ușor îndepărtate din exterior, gardurile care delimitează campusul sunt de slabă calitate, iar accesul persoanelor din exterior nu este regulat sau controlat.
Reprezentanții ASUB au înaintat către Consiliul de Administrație și către Senatul Universității din București dovezi foto-video ale celor mai sus menționate precum și o serie de revendicări și cerințe disponibile pe website-ul ASUB.
Căminele Groazei ale Universității București reprezintă o sursă de rușine pentru valorile de excelență promovate de instituție, evidențiind în același timp ipocrizia responsabililor. ASUB își dorește un mediu sigur pentru studenți, în care aceștia să se poată dezvolta fără teama de a-și pune în pericol integritatea fizică și materială.”

Universitatea din Bucureşti răspunde acuzațiilor

Potrivit reprezentanților Universității, Campusul Grozăveşti din Bucureşti este administrat în comun de Universitatea din Bucureşti (UB) şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti (UMF), în acelaşi perimetru existând cămine aparţinând ambelor universităţi. În prezent, campusul are, în perimetrul exterior, un regim semideschis, el fiind tranzitat zilnic şi de locuitorii din blocurile situate în exteriorul campusului pentru plimbare şi în drum spre mijloacele de transport public. Verificarea identităţii studenţilor se face, în prezent, la intrarea în căminele în care sunt cazaţi.

UB precizează că, dacă studenţii UB şi cei ai UMF doresc schimbarea regimului semideschis, acest lucru trebuie solicitat conducerii celor două universităţi de către reprezentanţii legitimi ai studenţilor şi ţinându-se cont de faptul că orice sistem de verificare, fie el electronic, cu cartelă, sau prin legitimare, nu va putea fi realizat cu evitarea unor aglomerări în condiţiile în care, în perioadele de cursuri şi examene, campusul găzduieşte în jur de 4.500 de studenţi, care se deplasează zilnic de mai multe ori în afara acestuia.

”Domnişoara Ivaşc M.-C. Alexandra, care a semnat adresa înaintată Rectoratului Universităţii din Bucureşti în calitatea asumată de preşedintă a Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Bucureşti (ASUB), nu mai are calitatea de studentă a Universităţii din Bucureşti, fiind exmatriculată de la ambele facultăţi pe care le urma, astfel de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, specializarea Pedagogie, în data de 18 mai 2023 şi de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, specializarea Asistenţă Socială – Învăţământ la distanţă (ID), în data de 10 iulie 2023; potrivit Statutului Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Bucureşti, Art. 9, alin. (1), calitatea de membru a asociaţiei încetează odată cu pierderea calităţii de student; prin urmare, din data de 10 iulie 2023, domnişoara Ivaşc M.-C. Alexandra nu mai are nici calitatea de studentă şi nici pe cea de membră a ASUB”, se mai arată în comunicatul UB.

Reprezentanţii instituţiei adaugă că, potrivit Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor de cămine în Universitatea din Bucureşti, ASUB, împreună cu Consiliul pentru Probleme Studenţeşti (CPS), are obligaţia să organizeze alegeri pentru şefii de cămin din rândul studenţilor cazaţi, care, potrivit Art. 28, lit. b), e), g), au obligaţia să informeze administratorul de cămin cu privire la orice abatere sau neregulă constatată în cămin, inclusiv a angajaţilor, şi să întocmească rapoarte trimestriale asupra stării căminelor. Ei afirmă că aceste alegeri nu au mai fost organizate de ASUB şi CPS de trei ani.

Conform aceleiaşi surse, luni, 31 iulie, înainte de a lua la cunoştinţă adresa ASUB –  mai exact în jurul orei 8:00 –, Direcţia Generală Administrativă a Universităţii din Bucureşti a dispus, ca urmare a incidentului de sustragere a unor bunuri ce a fost semnalat în 30 iulie 2023, constituirea, începând cu 1 august, a unei patrule mobile în campus, patrulă de pază care îşi va desfăşura activitatea în intervalul orar 16:00 – 6:00, zilnic.

De asemenea, s-a dispus înlocuirea tuturor agenţilor de pază de la căminele C şi D din Campusul Grozăveşti pentru a împiedica accesul persoanelor străine, blocarea căilor de acces în campus, altele decât cele de la căminul A1 şi Facultatea de Filosofie (exista o cale de acces utilizată, cu precădere, de către studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti care locuiesc în căminul E din Grozăveşti).

”Au fost identificate pe camerele de supraveghere imagini care surprind momentul furtului şi a fost înştiinţată poliţia; menţionăm, pe această cale, că sistemele de supraveghere funcţionează, contrar celor afirmate de domnişoara Ivaşc M.-C. Alexandra în adresa depusă la Rectoratul Universităţii din Bucureşti”, mai arată reprezentanţii universităţii.

Ei adaugă că, pe perioada vacanţei de vară, căminele C şi D din Campusul Grozăveşti nu sunt deschise pentru cazare, excepţie a făcut căminul D pe perioada derulării evenimentului UB Summer University.

Astfel, pe perioada vacanţei de vară, în căminele închise se vor desfăşura lucrări de igienizare, astfel încât la începutul anului universitar camerele să îndeplinească toate condiţiile de cazare. ”Ca de fiecare dată, camerele care nu îndeplinesc condiţii propice de cazare nu vor fi incluse în acest circuit”, arată aceştia.

De asemenea, pentru asigurarea condiţiilor de cazare, aşa cum au fost prevăzute deja în Planul anual de achiziţii întocmit la finalul anului trecut, 2022, sunt în curs de desfăşurare lucrări de renovare, reabilitare şi modernizare în mai multe cămine: „Mihail Kogălniceanu” (igienizare şi înlocuire mobilier), „Măgurele G1” (reabilitare în totalitate), „Pallady” 1 (reabilitare instalaţie electrică), precum şi la unul dintre căminele aflate în discuţie – „Grozăveşti C” (reabilitare spaţii comune, holuri, înlocuire uşi acces, reparaţii şi igienizări locale în celelalte cămine); pentru asigurarea condiţiilor de cazare au fost achiziţionate deja diverse obiecte electrocasnice (plite, cuptoare, frigidere etc.).

te-ar putea interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

rețele de socializare

3,913CititoriConectați-vă
21,800AbonațiAbonați-vă

PUBLICATE RECENT