Celebra navă de pasageri „Alezzi Yacht” a părăsit Portul Midia, România, pe data de 6 aprilie. A doua zi a traversat strâmtoarea Bosfor, pentru a ajunge pe 8 aprilie aproape de Istanbul. De pe 8 până pe 10 aprilie s-a aflat în zona de ancoraj a Portului Istanbul, de unde pe 10 aprilie a pornit spre portul turcesc Bodrum de la Egee, acolo unde se află și-n prezent.
Acesta pare să fie ultimul drum al catamaranului Alezzi sub pavilion românesc. Pentru că, din informațiile pe care le-am obținut din surse mai mult decât credibile, este pentru ultima dată când „Alezzi Yacht” va mai arbora tricolorul la catarg.
Astfel, în urma șicanelor repetate ale Administrației Portuare și nu numai, armatorul (proprietarul) Alezzi s-a decis să vândă nava, urmând ca pavilionul să-i fie schimbat în perioada următoare.
Reamintim că „Alezzi Yacht” este deținută și operată de societatea Stop SRL a omului de afaceri Costică Zelca, din Constanța. Acesta s-a decis, încă de anul trecut, să renunțe la frumosul catamaran, după ce fosta conducere a CN Administrația Porturilor Maritime (CN APM) i-a interzis să mai acosteze în Portul Midia.
Pretextul oficial a fost unul de plâns, conducerea CN APM invocând încă din primăvara lui 2021 că Alezzi folosește pentru ambarcarea și debarcarea pasagerilor un “cheu neautorizat.”
Am scris și atunci despre acest subiect, în materialul Constanta INFO intitulat “Directorul APMC, Florin Goidea, a încercat să blocheze accesul navei Alezzi în Portul Midia.”
Din păcate, în loc să atragem noi afaceri de genul acesta în țara noastră, mai ales că avem cel puțin un oraș maritim important precum Constanța, autoritățile statului nu știu cum să facă să le distrugă.
Discutăm atât despre fosta conducere a CN APM, reprezentată de “ilustrul” director Florin Goidea, care s-a trezit după ani de zile că la Midia cheul nu are autorizație, cât și de Ministerul Transporturilor care nu este în stare să propună o legislație specială care să faciliteze activitățile de agrement maritim.
Cum să omori o afacere…
„Alezzi Yacht” a fost construită în perioada 2020-2021 la un șantier naval din Turcia, în urma unei investiții de 10 milioane USD. Fabuloasa sumă n-a inclus și costurile dotărilor și îmbunătățirilor executate ulterior, conform solicitărilor autorităților române pentru “sporirea siguranței” navigației și a pasagerilor (colaci și veste de salvare, plute, mijloace de intervenție în caz de incendiu).
Conform legislației românești în materie, orice navă care transportă călători este obligată să acosteze și să folosească exclusiv “terminalul pasageri” al Portului Constanța și să achite taxe speciale astronomice.
O astfel de abordare poate funcționa în cazul pasagerelor mari, aflate în trecere prin Constanța, dar în niciun caz pentru o navă de capacitate redusă, care intră și iese de 10 ori pe zi din port.
Din aceste considerente, în momentul în care a vrut să-și înmatriculeze nava în România și să arboreze pavilionul maritim național, proprietarul „Alezzi Yacht” a ales să-și declasifice nava din “pasager” în “restaurant plutitor.”
A făcut asta pentru a nu fi obligat să opereze în Portul Constanța, mai ales că investiția fusese destul de mare, și ca orice afacere aflată la început de drum avea nevoie de capitalizare, nu de taxe și servicii portuare îndesate cu de-a sila pe gât.
Din păcate însă, statul român nu înțelege încă modul în care ar trebui să trateze un investitor care decide să-și aducă banii în țara asta, mai ales în condițiile crizelor suprapuse din ultimii ani.
Ne-am lins pe bot și de Alezzi…
Reprezentanții companiei care operează yachtul Alezzi au confirmat pentru Constanta INFO informația. În viitor, Alezzi va funcționa în Bodrum, Turcia.
Sursă: Constanta.INFO